Jaz na prvem mestu

Jaz

Nekoč mi je meni zelo draga oseba dejala: »Postavi sebe na prvo mesto, ker tja sodiš, Barbara Fortuna.«.

Kako je sploh prišlo do tega, da sem pozabila nase? Zdaj, ko gledam nazaj, je bilo zagotovo vsega preveč. Prehiter tempo življenja v službi, doma, visoka pričakovanja okolice, predvsem pa previsoke zahteve in pričakovanja do same sebe.

Pa sem se zamislila. Kaj sploh pomeni postaviti sebe na prvo mesto in kako naj se tega lotim?

Zveni precej enostavno. Pa je res? Še zdaleč ne.

Meni osebno največ pomeni osebna svoboda. Če čutim, da me nič in nihče ne omejuje, potem živim. In če »živim«, dobim tiste iskrice v očeh in neizmerno veliko energije za stvari, za katere sem mislila, da so še do pred kratkim nemogoče, nedosegljive, neustvarljive, …

Da pa začutim to neustavljivo energijo, potrebujem čas zase. In sedaj si ga tudi vzamem. Postavljam sebe na prvo mesto, ker tja spadam.

Kako mi to uspeva? Predvsem sem se začela poslušati in slediti svojim notranjim občutkom ter željam.

Čas zame pomeni – JAZ IN MOJA KNJIGA. Da ne bo pomote, velikokrat je to šund roman, ko dam lahko možgane na pašo in samo sledim trivialni zgodbi, ki me pomirja.

Čas zame pomeni – SPREHOD Z NAŠIM PSOM. Po prostranih ravninah mojega Barja. Ko se prepustim razmišljanju o ničemer ali o čemerkoli.

Čas zame pomeni – SKOK V VODO. Kjer začutim to svobodo, to lahkotnost bivanja, ki mi ga lahko da samo meni najljubša voda.

Čas zame pomeni – PISANJE. Ko me nič ne omejuje, ko potisnem na stran vse svoje predsodke, prepričanja in omejitve.

Pri vsem tem nimam več slabe vesti, ko si jemljem čas zase in se postavljam na prvo mesto. In prav je tako. Naj velja to tudi za vas, pa naj bo to gledanje mehiških ali turških nadaljevank, branje pogrošnih romanov, zabavanje do jutra, druženje z ljudmi, ki nam dajejo energijo, uživanje  v pregrešno dobri hrani, nakupovanje, sanjarjenje o hiški na podeželju, potovanjih, …

Kajti vse to iz vas naredi boljšega človeka. Osebo, ki je zadovoljna sama s sabo, pomirjena s sabo in okolico. Izžareva energijo, ki vleče, navdihuje, pomirja, ….

No, kako se boste odločili …

Barbara Fortuna
Scroll to Top